Om tot de opleiding tot klinisch fysicus te worden toegelaten dient u in het bezit te zijn van een getuigschrift waaruit blijkt dat u het universitair masterexamen fysica met een goed gevolg heeft afgelegd. Daarnaast is een aantal andere vooropleidingen aangewezen (in combinatie met een specifiek benoemd certificaat) die gelijkwaardig worden geacht aan het masterexamen fysica, en dus eveneens toegang bieden tot de opleiding. Een overzicht van deze goedgekeurde vooropleidingen is hier te vinden.

Een promotie met voldoende fysische inhoud kan ook als erkende vooropleiding gezien worden. Hiervoor dient een toetsing aan de hardheidsclausule plaats te vinden. Dit kan aangevraagd worden met behulp van het aanvraagformulier opleiding (starttoetsing) en kan dus ook alleen aangevraagd worden voor een kandidaat-in-opleiding.

 

Aanvraag erkenning vooropleiding door instituut

De basis voor een opleiding tot klinisch fysicus is natuurkunde. Alle andere mogelijke vooropleidingen worden hieraan gerelateerd en getoetst. Om in aanmerking te komen moet de vooropleidingsinstelling aantonen dat bepaalde onderwerpen die worden behandeld in een bachelor-master natuurkunde in voldoende mate terugkomen in de te toetsen vooropleiding. Hiertoe is een tabel opgenomen in het reglement vooropleiding - voorwaarden. Het betreft hier de relevante onderwerpen van de natuurkunde, wiskunde en practica conform de benaming binnen de natuurkunde-opleiding. Er staat aangegeven binnen welke vakken van de vooropleiding deze onderwerpen aan de orde komen en in welke mate (uitgedrukt in ECTS). Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..